Prins Hendrik

Schutterij Prins Hendrik bestaat al sinds 1904. Vanaf de oprichting tot heden zijn er vele hoogtepunten geweest in het bestaan van Schutterij Prins Hendrik.

Zo hebben we in 1907 en 1920 het OLS mogen organiseren door winst in het voorgaande jaar, zijn we onderscheiden met de Koninklijke Erepenning en hebben we een momenteel een gezellige, leuke en enthousiaste groep leden bij onze schutterij.
Vanaf mei 2013 ziet u Schutterij Prins Hendrik over straat gaan in compleet nieuwe uniformen!

Oprichting 1904

Het zal wel nooit meer kunnen worden achterhaald, op welke datum precies Schutterij Prins Hendrik in St. Odiliënberg is opgericht.
En wanneer men het woord “opgericht” eens eventjes wil vervangen door “ontstaan”, wordt het weinig-precieze in de volgende regels wat verklaarbaar.

Want men moet waarschijnlijk zeggen, dat de schutterij van St. Odiliënberg in het jaar 1904 min of meer spontaan, bij een koel glas gerstenat, ontsproten is aan het initiatief van een aantal levendige en ondernemende jongelieden wie het echter op dat ogenblik in het geheel niet begonnen was om het zetten van een historische stap.
Jongelui die dus van hun besluit geen aantekeningen maakten en dat ook tot in de lengte van jaren zou nalaten te doen.

Toen dan zo’n 110 jaar geleden het stijgende aantal mannen en krachtige jongens – vooral in de dorpskernen – een gepast verzetje gingen zoeken in verenigingsverband, kon het niet uitblijven dat bij een reeds grotere welvaart naast een mannenzangvereniging – later harmonie – in Berg ook een schutterij werd opgericht.

 

 ’t OLS naar Berg

’t Waren altijd goeie schutters, die van Prins Hendrik.
En zo kwam het te gebeuren, dat in het jaar 1907 de piepjonge schutterij van St. Odilienberg al de hoogst eervolle taak kreeg in eigen dorp het OLS te organiseren.

Wat was er gebeurd?
Men was in 1906 naar het OLS in Buggenum geweest, het ging in die tijd steeds met drietallen, wat een stuk makkelijker is als nu; drie goede schutters heeft men allicht, maar zes! 

Nu zijn deze drie schutters wel aan het OLS begonnen, maar hebben ze hem niet uitgeschoten. Dit omdat er bij het kavelen werd besloten om één tegen één te gaan schieten.
En zo gebeurde het dat Maen Smeets alleen tegen een Belg ging kavelen.
En met het 67ste schot, daar in Buggenum, schoot Maen die Belg eruit en had Prins Hendrik voor het eerst in haar bestaan het OLS gewonnen.